Regulamin korzystania z Sopockiej Lodówki Społecznej
I. Informacje ogólne
- Z lodówki może korzystać każdy, kto tego potrzebuje.
- Jedzenie bierzesz na własną odpowiedzialność. Oceń je przed spożyciem za pomocą wzroku, węchu, smaku, informacji na opakowaniu.
- Wkładaj tylko produkty przydatne do spożycia z aktualną datą ważności.
- Własne wyroby umieść w szczelnym opakowaniu, napisz datę przygotowania, skład
(w szczególności alergeny). - Nie niszcz lodówki. Zachowaj czystość i porządek, domykaj ją dokładnie.
- Jeśli zauważysz coś niepokojącego, masz pytania, uwagi – zadzwoń: tel. 505 146 642.
II. Produkty, które można umieścić w lodówce:
- Żywność, która jest świeża i nie przekroczyła terminu ważności do spożycia określonej na opakowaniu – „należy spożyć do”.
- Produkty oznaczone „najlepiej spożyć przed’’ tylko jeśli były właściwie przechowywane i nie są zepsute.
- Produkty w zamkniętych opakowaniach typu: konserwy, słoiki, opakowania próżniowe.
- Sery, jogurty, twarogi w oryginalnie zamkniętych opakowaniach.
- Warzywa i owoce.
- Wyroby własne, np. ciasto, zupę, przetwory umieść w szczelnym opakowaniu, napisz datę przygotowania, skład (w szczególności alergeny)
- Zapakowane pieczywo i inne wyroby piekarnicze – zostaw na półkach w lewej części obudowy lodówki.
- Produkty suche: mąkę, kaszę, makaron, ryż, cukier (w nieuszkodzonym opakowaniu) zostaw na półkach w lewej części obudowy lodówki.
III. Produkty, których nie należy umieszczać w lodówce:
- Produkty przeterminowane, które przekroczyły termin przydatności do spożycia, oznaczone „należy spożyć do”.
- Produkty nadpsute, spleśniałe, zgnile, które wykazują oznaki zepsucie, np. nietypowy zapach, kolor, wydęte wieczko.
- Surowe mięso oraz produkty z niego przygotowane, np. tatar.
- Surowe jajka oraz produkty na ich bazie, np. ciasta z kremem, śmietaną, domowy majonez.
- Mrożonki i produkty wymagające głębokiego schłodzenia.
- Produkty napoczęte, otwarte słoiki z przetworami i puszki.
- Produkty w uszkodzonych opakowaniach.
- Alkohol i środki odurzające.
- Produkty, co do których masz wątpliwości czy nadają się do spożycia.