Regulamin korzystania z Sopockiej Lodówki Społecznej

I. Informacje ogólne

  1. Z lodówki może korzystać każdy, kto tego potrzebuje.
  2. Jedzenie bierzesz na własną odpowiedzialność. Oceń je przed spożyciem za pomocą wzroku, węchu, smaku, informacji na opakowaniu.
  3. Wkładaj tylko produkty przydatne do spożycia z aktualną datą ważności.
  4. Własne wyroby umieść w szczelnym opakowaniu, napisz datę przygotowania, skład
    (w szczególności alergeny).
  5. Nie niszcz lodówki. Zachowaj czystość i porządek, domykaj ją dokładnie.
  6. Jeśli zauważysz coś niepokojącego, masz pytania, uwagi – zadzwoń: tel. 505 146 642.

II. Produkty, które można umieścić w lodówce:

  1. Żywność, która jest świeża i nie przekroczyła terminu ważności do spożycia określonej na opakowaniu – „należy spożyć do”.
  2. Produkty oznaczone „najlepiej spożyć przed’’ tylko jeśli były właściwie przechowywane i nie są zepsute.
  3. Produkty w zamkniętych opakowaniach typu: konserwy, słoiki, opakowania próżniowe.
  4. Sery, jogurty, twarogi w oryginalnie zamkniętych opakowaniach.
  5. Warzywa i owoce.
  6. Wyroby własne, np. ciasto, zupę, przetwory umieść w szczelnym opakowaniu, napisz datę przygotowania, skład (w szczególności alergeny)
  7. Zapakowane pieczywo i inne wyroby piekarnicze – zostaw na półkach w lewej części obudowy lodówki.
  8. Produkty suche: mąkę, kaszę, makaron, ryż, cukier (w nieuszkodzonym opakowaniu) zostaw na półkach w lewej części obudowy lodówki.

III. Produkty, których nie należy umieszczać w lodówce:

  1. Produkty przeterminowane, które przekroczyły termin przydatności do spożycia, oznaczone „należy spożyć do”.
  2. Produkty nadpsute, spleśniałe, zgnile, które wykazują oznaki zepsucie, np. nietypowy zapach, kolor, wydęte wieczko.
  3. Surowe mięso oraz produkty z niego przygotowane, np. tatar.
  4. Surowe jajka oraz produkty na ich bazie, np. ciasta z kremem, śmietaną, domowy majonez.
  5. Mrożonki i produkty wymagające głębokiego schłodzenia.
  6. Produkty napoczęte, otwarte słoiki z przetworami i puszki.
  7. Produkty w uszkodzonych opakowaniach.
  8. Alkohol i środki odurzające.
  9. Produkty, co do których masz wątpliwości czy nadają się do spożycia.

 

Panel dostępności WCAG 2.1

Serwis korzysta z plików cookies w zakresie opisanym w Polityce cookies. Korzystając z serwisu wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z ustawieniami przeglądarki. Przeczytaj więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close