Aktualności

Spotkanie z dietetykiem „Środowiskowy Dom dla środowiska lokalnego. Nowa odsłona piramidy żywienia’’.

W Środowiskowym Domu Samopomocy-Ośrodku Adaptacyjnym sopockiego MOPS-u odbyło się kolejne spotkanie z dietetykiem, Panią Katarzyną Andruszkiewicz z gabinetu dietetycznego ,,Dietamed’’. To drugie z kolei przedsięwzięcie zorganizowane przez Ośrodek Adaptacyjny dedykowane społeczności lokalnej pod hasłem „Środowiskowy Dom dla środowiska lokalnego. Nowa odsłona piramidy żywienia’’. Pani dietetyk omawiała nowe aspekty i zagadnienia związane ze zdrowym odżywianiem, które pojawiły się w związku ze zmianami wprowadzonymi przez WHO – Światową Organizację Zdrowia w piramidzie żywienia. Przede wszystkim należy podkreślić, że jest to “Piramida Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej”.

Program spotkania obejmował prezentację multimedialną oraz możliwość bezpośredniego zadawania pytań.

W spotkaniu udział wzięli m.in. seniorzy z klubów seniora, emeryci-nauczyciele ze Związku Nauczycielstwa Polskiego  w Sopocie, wolontariusze wspierający projekt FEAT- Europejski Fundusz Pomocy Najbardziej Potrzebującym (realizowany wspólnie przez Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej w Sopocie oraz Polski Komitet Pomocy Społecznej w Sopocie), uczestnicy grupy kulinarnej Działu Pracy Socjalnej sopockiego MOPS oraz Ośrodka Adaptacyjnego.

Uczestnicy spotkania byli bardzo zainteresowani nową piramidą żywieniową, zadawali dużo pytań, a seniorzy szczególnie dopytywali o odżywianie w chorobach występujących w podeszłym wieku.

Miły akcentem był dietetyczny poczęstunek przygotowany przez uczestników pracowni kulinarnej Środowiskowego Domu Samopomocy-Ośrodka Adaptacyjnym pod kierunkiem terapeuty.

Piramida Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej”

U podstawy piramidy znajduje się aktywność fizyczna – rozumiana nie tylko jako typowy sport ale także: chodzenie po schodach, spacer, nordic walking, etc. Codziennie na aktywność fizyczną powinniśmy poświęcić przynajmniej 30-45 minut.

Produkty, które znajdują się u podstawy piramidy powinny być spożywane częściej i w większej ilości, czym wyżej, tym spożycie powinno być rzadsze. Co ważne: są to zalecenia dla osób zdrowych. Niektóre schorzenia mogą wymagać indywidualnej diety.

Ogólnie rekomenduje się spożycie 4-5 posiłków w regularnych odstępach czasu. Podstawą diety są warzywa i owoce – w praktyce powinny one stanowić aż połowę tego co jemy. Istotne są też proporcje, bo 3/4 powinny stanowić warzywa, mniej zaś owoce.

Na wyższym szczeblu znajdują się produkty zbożowe – co istotne: rekomenduje się spożycie produktów pełnoziarnistych, bo to one są zdrowszym wariantem.

Dalej pojawia się nabiał – np. 2 szklanki mleka, który można też zastąpić innym produktem mlecznym, takim jak jogurty naturalne, kefiry.

Dwa najwyższe szczeble to produkty, których często nadużywamy – mięsa. Warto aby zamiast czerwonego mięsa, które powinniśmy jeść sporadycznie – pojawiały się w diecie nasiona roślin strączkowych, ryby, jaja, chude mięso. Ma to znaczenie szczególnie w unikaniu spożycia dużej ilości nasyconych kwasów tłuszczowych.

Najwyżej znajdziemy tłuszcze. Warto zwrócić uwagę na to jakie tłuszcze wybieramy – raczej odradza się spożywanie dużej ilości tłuszczów zwierzęcych. Warto zastępować je tłuszczami roślinnymi – np. olej rzepakowy, oliwa z oliwek.

Z diety warto eliminować: cukier, słodycze (które można zastąpić owocami) oraz sól (aby jedzenie było smaczne, można wykorzystać zioła). Nie warto pić alkoholu, natomiast należy pić wodę (ok. 1,5 litra dziennie).

 

Panel dostępności WCAG 2.1

Serwis korzysta z plików cookies w zakresie opisanym w Polityce cookies. Korzystając z serwisu wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z ustawieniami przeglądarki. Przeczytaj więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close