PODZIEL SIĘ ŻYWNOŚCIĄ – ŚWIATOWY DZIEŃ ŻYWNOŚCI I WALKI Z GŁODEM
16 października obchodzony jest ogłoszony przez FAO Światowy Dzień Żywności i Walki z Głodem. W tym roku jest on organizowany przez Urząd Miasta Sopotu, przy współpracy z Miejskim Ośrodkiem Pomocy Społecznej w Sopocie oraz fundacją „Jestem tu”. Mieszkańcy Sopotu będą mieli możliwość wsparcia gminy Stary Dzierzgoń podczas akcji „Sopot dla gminy Stary Dzierzgoń”. W wytypowanych sopockich sklepach 14.10. odbędzie się zbiórka żywności.
Żywność ta zostanie przekazana do wspieranej gminy w 19 października, dodatkowo w tym dniu będą przeprowadzone warsztaty plastyczne dla dzieci z gminy Stary Dzierzgoń.
16 października w Domu Sąsiedzkim „Centrum” filia Dwie Zmiany odbędą się prelekcje filmów, spotkanie z dietetykiem, warsztaty kulinarne na temat problemów żywnościowych występujących na świecie, skali marnowania żywności oraz prelekcje co robić aby racjonalnie wykorzystywać posiadane zasoby żywnościowe w naszych domach. W tym dniu mieszkańcy Sopotu będą mogli przekazać produkty żywnościowe dla gminy Stary Dzierzgoń.
Harmonogram Światowego Dnia Żywności i Walki z Głodem w Sopocie
14.10.2016 piątek (11:00 – 16:00) – zbiórka żywności „Sopot dla gminy Stary Dzierzgoń”
- Delikatesy Mrozińscy, ul. Monte Cassino
- Fresh Market, ul. 23 Marca
- Lewiatan, ul. Grunwaldzka
- Lewiatan, ul. 3 Maja
- Merkus, ul. Cieszyńskiego (Brodwino)
- Fresh Market, ul. Kraszewskiego (Kamienny Potok)
16.X.2016 – Dom Sąsiedzki „Centrum” filia Dwie Zmiany
11:00 – projekcja „Zawłaszczenie ziemi”
11: 30 – projekcja „Skąd bierze się głód – najpilniej strzeżona tajemnica XXI wieku”
12:00 – spotkanie z dietetykiem Weroniką Weremko-Oszuścik
Podczas spotkania poruszymy następujące tematy:
- skala marnowania żywności w Polsce, ile przeciętny Polak wyrzuca jedzenia
- ile osób w krajach wysoko rozwiniętych głoduje, a ile cierpi na otyłość
- anoreksja, bulimia a otyłość
- proste sposoby na niemarnowanie jedzenia:
- robienie listy zakupów,
- przygotowywanie jadłospisu na co najmniej 3 dni, aby wiedzieć co jest potrzebne, co się zużyje.
- zamrażanie lub wekowanie półproduktów, których nie uda się wykorzystać danego dnia
- przygotowywanie nowych posiłków z produktów, które pozostały z poprzedniego dnia np. z kaszy (np. kotletów), ziemniaków (np. kopytka, pierogi), warzyw (np. sałatka do pracy) itp.
- bycie odpornym na promocje produktów z krótkim terminem przydatności do spożycia
13:30 – projekcja „Zjedz to” (Just eat it: A food waste story)
reż. Grant Baldwin, Kanada/ USA/ Wielka Brytania, 2014, 74′
15:00 – warsztaty z szefem kuchni Dwóch Zmian Krzysztofem Stenkowskim
Podczas warsztatów poznamy:
- techniki przetwórstwa żywność
- metody wykorzystywania całego warzywa, aby zminimalizować odpady
- metody rozbioru całej rośliny – jak zagospodarować łodygę?
- zapraszamy na pokaz gotowania oraz przetwarzania połączony z kosztowaniem prezentowanych potraw
16:30 – projekcja „Nakarminy Świat” (We feed the world)reż. Erwin Wagenhofer, Austria, 2005, 96′
Zapraszamy do specjalnie przygotowanego stoiska kuchennego w „Dwóch Zmianach”, na którym kucharze będą prezentować niekonwencjonalne sposoby użycia jarzyn. Będą również edukować „jak gotować, aby nie marnować”. Zachęcamy również po próbowania przygotowanych dań. Przygotowane podczas pokazów dania kosztować będzie można bezpłatnie. Pokazy odbywać się będą pomiędzy godziną 11:00 a 17:00.
19.X. 2016 – przekazanie żywności gminie Stary Dzierzgoń, połączone z warsztatami plastycznymi dla dzieci.